13 Aralık 2012 Perşembe

Sözde ULTRAS 'LAN (!)




Önce ULTRAS nedir ? ultras anlayışı nedir ? onunla başlayalım. ULTRAS Hırvatistan'dan sonra 1960'larda italya'da ortaya çıkmış,özellikle güney amerika ve avrupa da bir çok kulübün taraftarları tarafından bu anlayış benimsenmiştir.

ULTRAS harekatı endüstriyel futbola karşıdır.Genel olarak kemik bir tayfa üzerinde kurulur ve o tayfanın kolları ULTRAS tribününü oluşturur.İlk olarak Hırvatlar ultras kültürünü ortaya çıkarmış olsalar da belki en büyük ivmeyi kazandıran ülke italya'ya sıçrar.İtalya'da ilk kurulan ULTRAS grupları fedellesimi granata (torino), fossa dei leoni(a.c.milan) ve boys san(f.c.inter) 'dir.

ULTRAS'ın manifestosu ve varoluş amaçı tamamen endüstriyel futbolun karşısında durmak, kulüpten kesinlikle maddi destek almamak.asla ve asla bedava bilet istemezler.Genel olarak kale arkası tribünlerinde yer alırlar, Türkiye'de ultras diyebileceğimiz  bir grup malesef yok bu konuda denemeler oldu, fakat işbilir kulüp yöneticilerimiz zamanla bu grupları, bedava bilet yada grup liderlerine maddi menfaat sağlayarak sindirip boyunduruk altına almışlar yemezse resmi yollarla trübünden uzaklaştırmayı başarmışlardır.

Bizim ülkemizin sözde ULTRAS hareketi 'ULTRASLAN' tayfayı bayadır takip ediyorum.Son birkaç olaydan sonra sabrım taştı artık ve yazmaya karar verdim.

2000-2001 tarihi gibi Galatasaray taraftarları ULTRASLAN hareketini başlattı.Alpaslan Dikmen önderliğinde kuruldu ULTRASLAN.Belkide ULTRASLAN'ı kabul edilebilir kılan tek kişiydi Alpaslan Dikmen..Belki Alpaslan DİKMEN hala ULTRASLAN'ın başında olup,fikir babalığı yapmış olsaydı ULTRASLAN gerçekten bir ULTRAS hareketi olabilirdi.Ama erken yaşta aramızdan ayrıldı.Mekanı cennet olsun.

Şimdi soruyorum KSK-GS basketbol maçında KSK taraftarının açtığı pankartı polise şikayet etmek nasıl bir ULTRAS zihniyetidir ? Dünyanın neresinde kendisini ULTRAS harekatı olarak görüp,rakip taraftar gurubunu polise şikayet eden bir ULTRAS tribünü var ?

Galatasaray'ın sözde ULTRAS tribünü ULTRAS'LAN karşıyaka taraftarlarını polise şikayet etmelerine ve deplasman yasağı kararının kalkmasına dair olumlu bir harekette bulunmamalarına rağmen hala adının içinde ultras kelimesini nasıl kullanabiliyor ?

ULTRAS'LAN stadına deplasman taraftarı gelmesinden korkan , kendisine yapılan pankartı emniyete şikayet eden ya da tribünde mevzu olarak altta kalınca rakibine türlü iftiralar atarak ayakta durmaya çalışan oluşum olmaktan öteye gidemiyor.


İşte Karşıyaka'nın polise şikayet edecek kadar ULTRAS'LAN'ı ağlattığı o meşhur pankart ! 


Buda ULTRAS'LAN'ın CSKA Moskova maçında açtığı pankart (!)

ULTRAS'LAN 'ın CSKA maçında  açtığı pankart ile şikayet ettiği KSK pankartı arasında ne fark var.? ULTRAS'LAN açınca süper pankart..Ama KSK açınca spor büro göreve... '


Bu sözde ULTRAS tribünü ULSTRAS'LAN kendilerine isim ararken büyük olasılıkla" ultras diye bişey var bizim de sembolümüz aslan, oraya bir -lan ekleyelim, oldu mu sana ultraslan, s2ktir et felsefesini falan, isim güzel oldu" diye konuştular veya grubu kuran kişiler artık aralarında değil. koreografi ücretleri kulüp tarafından karşılanır, yayınladıkları bildiride spor büroya teşekkür ederler, pankart şikayet ederler, aralarında karaborsa yapan bile vardır, yönetimle son derece yakındırlar.Dünyada eşi benzeri olmayan bir ULTRAS hareketi işte..

Ultras kelimesi ne anlama gelir nedir ne değildir üzerinde epey çalışması gerek belli ki ULTRAS'LAN'ın..sen adına ultras'ı koyduysan seni madara eden adama cevabını daha sonra kendin verirsin, pankart'mı açtılar sen daha iyisini açarsın. öyle şikayet etmekle ultras olunmaz.


ULTRAS'LAN size sözüm ULTRAS 'LAN -dan ULTRAS'ı değiştirmeye kıyamadınız bari manifestonuzu kaldırın o siteden...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder